Skoči na glavno vsebino

S svetovnega prvenstva v robotiki, ki je potekalo med 15. in 22. julijem 2024 v Eindhovnu na Nizozemskem, se je ekipa KarstMasters, ki je zastopala OŠ Komen ter so jo sestavljali Matic Peric, Nejc Masten in Žiga Bolje, ponosno vrnila s tretjim mestom v kategoriji SuperTeam in sedmim mestom v kategoriji Rescue Line.

V kategoriji Rescue Line je tekmovalo 32 ekip s celega sveta. Ker na svetovnem prvenstvu ni  osnovnošolske kategorije, so morali učenci iz Komna tekmovati skupaj s srednješolci, torej so se morali postaviti po robu ekipam, ki jih podpirajo inštituti, univerze in tehnološka podjetja. Najstniki so morali pokazati svoje znanje v programiranju in sestavi robota, ki simulira reševanje žrtev v primeru naravnih nesreč. Robot mora na tekmovanju slediti črti, pri čemer mora uspešno premagovati različne prepreke. Letos je bil prvič del tega tekmovanja tudi izziv, pri katerem so udeleženci zjutraj izvedeli pravila, nato pa so morali v dveh urah sami preprogramirati robota tako, da je uspešno sledil črti po novih predpisih. Tekmovalci Matic Peric, Nejc Masten in Žiga Bolje so se odlično odrezali, saj so se v tem delu tekmovanja razveselili kar tretjega mesta. V skupnem seštevku v kategoriji Rescue Line so potrdili svojo lanskoletno uvrstitev, saj je ekipa KarstMasters osvojila sedmo mesto, nedosegljivi so bili le Nemci, Iranci, Hrvati, Brazilci, Kitajci in Madžari.

Zadnji dan tekmovanja je ekipa KarstMasters združila moči z ekipo iz Urugvaja, s katero sta bili primorani skupaj reševati izziv v kategoriji SuperTeam. Takoj po objavi pravil so si fantje iz obeh ekip razdelili delo in v enem popoldnevu preprogramirali oba robota tako, da sta se prilagodila novim zahtevam. Ekipa KarstMasters je delo opravila izvrstno, saj je svojo polovico izziva rešila brez napake, kar je skupaj z deležem ekipe iz Urugvaja zadoščalo za kar tretje mesto!

Letos so se Kraševci izkazali že na evropskem prvenstvu v Hannovru, ko so osvojili dve drugi mesti, tokratno tretje mesto na svetovnem prvenstvu pa je samo še dodatna nagrada za fante, ki so velik del poletnih počitnic preživeli tako, da so v šoli programirali robota za tekmovanje. Dokazali so, da so osnovnošolci, ki prihajajo z majhne šole na vasi, z zagnanim delim lahko kos tudi ekipam iz tehnološko elitnih držav. Iskrene čestitke fantom s Krasa!!!

Odlični rezultati na državnih tekmovanjih in udeležba na tako prestižnih tekmovanjih, kot sta evropsko in svetovno prvenstvo, so posledica velike zagnanosti in ogromnega števila ur, ki jih učenci med šolskim letom in tudi med počitniškimi dnevi preživijo v kabinetu za robotiko v okviru interesne dejavnosti. Zahvala za udeležbo in uspeh na tekmovanju gre v prvi vrsti predani mentorici Luciji Filipčič Križaj ter vztrajnosti in pogumu fantov.

Brez pomoči donatorjev, ki se jim iskreno zahvaljujemo, in finančne podpore Občine Komen vse to ne bi bilo mogoče, saj so si le tako fantje s podporo mentorice upali sanjati svetovne sanje. Premagovali so nove izzive, ki so jim prinesli neverjeten rezultat, hkrati pa ponesli v svet tudi ime naše šole, občine, Primorske in Slovenije. Na tekmovanju Robocup 2024 je tekmovalo pet slovenskih ekip v različnih kategorijah, le komenski KarstMasters so bili Primorci, vse ostale ekipe so bile s Štajerske.

»Ponosni smo na »naše« fante in njihovo mentorico. Čestitke iz srca.«

Dunja Peric, ravnateljica OŠ Komen

(Visited 37 times, 1 visits today)
Dostopnost