Skoči na glavno vsebino

Na Osnovni šoli Komen se zavzemamo za aktivno vključevanje učencev v pouk, še posebej pri naravoslovnih predmetih, kjer spodbujamo raziskovanje, eksperimentiranje in raznolike pristope k predstavitvi snovi. Zato smo v četrtek, 15. februarja gostiti dijaka in dijakinji Tehnične gimnazije v Novi Gorici, ki so nam pripravili izjemno zanimivo predstavitev fizikalnih eksperimentov pod vodstvom mentorice Mirjam Pirc. Obisk je bil še posebej poseben, saj nas je obiskala naša domačinka in nekdanja učenka Nika, ki je s seboj pripeljala še Katarino in Tjaža. Skupaj so nam pripravili poučno in zabavno predstavitev, ki je
zajemala številne fizikalne pojave, od mehanike do toplote, optike, elektrike in celo atomske fizike. Dijak in dijakinji so nam najprej predstavili šolo in nato so sledili eksperimenti, ki so nam jih predstavili na interaktiven in poučen način. Omogočili so nam tudi aktivno sodelovanje pri izvajanju eksperimentov. Za konec pa so pripravili še kviz z nagradami za prva tri mesta, kar je dodatno popestrilo dogodek.
S seboj so prinesli veliko preprostih pripomočkov, kot je preprosta posoda s sadjem, s katero smo spoznali konveksna in konkavna zrcala, ter bolj kompleksne pripomočke, kot je top, s katerim smo streljali žogice, ter Geigerjev števec, s katerim smo izmerili prisotnost radona v učilnici, jedilnici in telovadnici. Posebej zanimiv je bil trenutek, ko smo se srečali s pravim kosom uranske rude, ob katerem je Geigerjev števec zelo glasno zaznal prisotnost radioaktivnih delcev. Najbolj nepozaben del predstavitve je bil zagotovo trenutek, ko smo se srečali z van der Graffovim generatorjem, ki nas je s svojimi iskricami in elektrostatičnimi pojavi popolnoma prevzel in nas dodobra stresel.
Iskrena hvala dijakom in njihovi mentorici za njihov čas in trud. Hvala tudi vsem učencem, ki so aktivno sodelovali in, ki z veseljem sprejmejo naše goste.
Takšni dogodki so izjemno pomembni za spodbujanje zanimanja za znanost in raziskovanje ter za širjenje obzorij naših učencev.

(Visited 142 times, 1 visits today)
Dostopnost