Skoči na glavno vsebino
V soboto, 23.10.2023, je v štanjelskem gradu v Viteški dvorani potekal zaključek 10. mednarodnega bienalnega natečaja »Po Fabianijevih poteh.« Podelili smo priznanja mladim ustvarjalcem, ki vedno znova dokazujejo, da je njihova domišljija neizmerna in da so pravi mladi umetniki.
​Začetki projekta segajo v leto 2003, ko sta duši tega projekta, likovni pedagoginji ga. Tanja Samec iz OŠ Komen in ga. Vlasta Markočič Iz OŠ Dutovlje, zasnovali natečaj.
1. natečaj je nosil naslov USTVARJAMO PO POTEH FABIANIJA. V razpisu so takrat zapisali, da otroški likovni natečaj prostorskega oblikovanja posvečajo domačemu arhitektu Maksu Fabianiju, ki je kot arhitekt, urbanist in  osebnost pustil pomemben pečat na območju slovenske Primorske in v tujini. S projektom so želeli  učence in njihove mentorje vzpodbuditi k iskanju novih prostorskih rešitev, k razmišljanju o svojem kraju,  spoštovanju kulturne dediščine ter sodobnem preoblikovanju prostora. Z umestitvijo natečaja v srednjeveški Štanjel so hoteli izpostaviti obravnavo kulturne dediščine pri likovni vzgoji in likovnem snovanju.
Na 1. natečaju je sodelovalo 17 osnovnih šol, razstavljenih je bilo 146 likovnih del.
In tako so tekla leta. Rastlo je število sodelujočih šol in leta 2009 se je likovnemu pridružil še geografski natečaj »Prospekt mojega kraja,« ki se je preimenoval v »Ustvarjalna geografska predstavitev mojega kraja.
Predmetna skupina za geografijo na ZRSŠ je z veseljem sprejela pobudo društva likovnih pedagogov Primorske, da likovnemu bienalu, v okolju Štanjela, ki kar kliče po geografskem raziskovanju in geografskem interpretiranju in osmišljanju tipične slovenske pokrajine Kras, doda še geografski pridih.
Kot že povedano, 20 let mineva od prve izvedbe bienalnega natečaja in že desetič smo zaključili bienale z najžlahtnejšim delom projekta – to je podelitev zasluženih  priznanj. Kako pohvalno je, da ti mladi ustvarjalci v digitaliziranem in skoraj lahko rečemo razčlovečenem svetu, še najdejo čas in motivacijo za likovno in geografsko raziskovanje.  O izvirnosti njihovih idej smo se  prepričali na razstavi nagrajenih del po prireditvi. 
Na letošnjem mednarodnem bienalu otroškega prostorskega oblikovanja je  sodelovalo 408 učencev z 287 likovnimi deli. Sodelovali so osnovnošolci, in predšolski otroci iz Slovenije, Avstrije, Italije, Srbije in Kanade.
Na 7. geografskem natečaju »Ustvarjalna geografska predstavitev mojega kraja«, pa je sodelovalo 17 osnovnih in srednjih šol, 18 mentorjev in 62 učencev in dijakov.
Veseli nas, da natečaj ni bil le muha enodnevnica, temveč, da je prerasel v priznan mednarodni projekt in da mladi pod vodstvom skrbnih mentorjem ustvarjajo mojstrovine.
Projekt poteka pod okriljem OŠ Komen in OŠ Dutovlje, Društva učiteljev geografije, Društva likovnih pedagogov Primorja ter  občin Komen in Sežana.
Upamo, da bo natečaj živel naprej in da se bomo čez dve leti spet zbrali na štanjelskem gradu in občudovali izvirnost mladih umetnikov. 
(Visited 133 times, 1 visits today)
Dostopnost